Friday, December 30, 2011

Cărţile anului: 2011

În Cărţile anului: 2011, anul romanului basarabean, din Timpul e şi volumul În gura foametei de Alexei Vakulovski, cât şi Tovarăşi de cameră, romanul lui Mihai.

Mulţumim, Timpul şi Dumitru Crudu!


În gura foametei, Alexei Vakulovski

Fără a fi o antologie a monstruozităţilor care s-au întâmplat în timpul genocidului din 1946, cartea lui Alexei Vakulovski arată că despre foamete se poate vorbi şi altfel. Ceea ce l-a interesat pe autor a fost să arate cum s-au comportat oamenii în vremea acelei catastrofe îngrozitoare, şi nu fel de fel de grozăvii. Provocându-i pe consătenii săi să se mărturisească, regretatul profesor de literatura română a creat un roman documentar în stilul prozei nonficţionale americane, în care miza nu a fost reconstituirea fenomenului, ci a impactului pe care acesta l-a avut asupra firii oamenilor. Anume accentul asupra relaţiilor dintre oameni face ca În gura foametei să fie una dintre cele mai mari creaţii literare documentare din Basarabia. (D.C.)

Continuare aici

Sunday, December 25, 2011

Transnistria

Cei din Antoneşti nu simt Transnistria ca altă ţară. O simt ca pe Moldova, cred că mai mult ca alţi moldoveni, mai ales că majoritatea antonenilor au şi fost la războiul din 90-92.

Un articol la temă, din Timpul:
Businessul Transnistria

Pozele sunt din Transnistria, de care mi-e dor.

Tuesday, December 20, 2011

Paul Goma despre În gura foametei

VACA


De două zile (re)citesc cartea lui Alexei Vakulovski În gura Foametei - mărturii ale supraviețuitorilor - îngrijită de Flori Bălănescu, apărută după multe respingeri, amânări, tergiversări, la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, București 2011.
O bună parte din mărturii a fost înclusă în a mea Săptămână Roșie.
Ce mi-a sărit în ochi la citirea volumului întreg?

Continuare aici

Nu trebuie să mai spun că m-am bucurat foarte mult văzând textul lui Paul Goma. Îi mulțumesc mult și rămân mut.