Sunday, June 19, 2011

Procesul unui antonean cu poliţia sau cum funcţionează justiţia după 7 aprilie


Procesul de judecată, care durează aproape doi ani, din octombrie 2009, dintre tânărul Sergiu Creţu, care susţine că a fost bătut în noaptea de 8 aprilie 2009 în Comisariatul de poliţie, şi fostul şef al poliţiei criminale a Comisariatului Centru, Radu Starinschi, s-a încheiat ieri, la Judecătoria Centru, prin „ultimul cuvânt” al inculpatului. Starinschi, învinuit că l-ar fi bătut pe Creţu, pledează nevinovat, deşi n-a făcut până ieri declaraţii pentru presă, lăsând dovezile sale pentru ultima sută de metri.

Starinschi neagă categoric faptul că l-ar fi maltratat pe Creţu, deoarece „l-am văzut pentru prima dată în luna octombrie 2009, când procurorul l-a prezentat în incinta comisariatului pentru efectuarea unor acţiuni de urmărire penală”. Poliţistul mai spune că, iniţial, nu i s-a adus vreo acuzaţie şi se întreabă: „De ce procurorul nu a negat în instanţă discuţia avută în biroul său, unde Creţu şi apărătorul lui au spus că îşi retrag acuzaţiile în privinţa mea, dacă le divulg numele persoanei care i-a fracturat mâna lui Creţu?”. Întrebat de TIMPUL unde a fost în acea noapte, fostul şef al poliţiei criminale ne-a spus că era la serviciu, în PMAN: „Acest fapt poate fi confirmat de multe persoane, atât colaboratori de poliţie, cât şi persoane civile, inclusiv colegi de-ai dvs”.

Procurorul Ion Bazatin, care a cerut ca Starinschi să fie condamnat la închisoare, susţine însă că există dovezi destule care demonstrează vinovăţia poliţistului. Judecătorul Vladimir Braşoveanu va pronunţa sentinţa finală luni, 20 iunie.
TIMPUL va reveni la acest caz.




Un articol de: Ion Surdu în ziarul Timpul

În 2009 am făcut un interviu pentru revista Stare de Urgenţă cu Sergiu Creţu. Şi interviul are o poveste, la care voi reveni.

No comments:

Post a Comment