Sunday, November 6, 2016

Stupi pentru albine fericite


Scriam zilele trecute pe Deschide.Md despre Daniil din Baloșești și Dumitru din Antonești:

Sunt în Moldova mulți oameni pricepuți, mulți meșteri, dar în momentul în care avem nevoie de ei observăm deodată că sunt de negăsit. Unii sunt la muncă în Ucraina, unii în Rusia, unii în Italia sau alte țări europene, dacă nu și-au luat avânt și mai mare și au trecut oceanul.

Dumitru – lemnar în Moldova

Anul trecut aveam nevoie de niște rafturi de lemn în Antonești, făcute după anumite măsuri, pentru o bibliotecă, și a fost foarte greu să găsesc în sat un lemnar. Toți erau plecați și în acest timp ticăia timpul destrămării familiilor lor. Pentru că, de ce să mințim?, când unul dintre soți este plecat la muncă în străinătate – familia începe să se prăbușească. Dumitru, lemnarul pe care am avut norocul să-l găsesc în Antonești, se întorsese în sat după mulți ani de muncă în Rusia. Și deja de vreo doi ani umblă după tot felul de autorizații pentru a-și deschide un atelier. Între timp își toacă banii munciți, în loc să își poată desfășura activitatea normală acasă.

Daniil – Fabricarea și comercializarea de stupi artizanali, UE, România

Pe Daniil din Baloșești, comuna Tomești, zona muntoasă a județului Timiș, l-am cunoscut acum vreo șase ani. În această zonă, încă din 1826, funcționa Fabrica de Sticlă din Tomești. Înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, în 2004, fabrica s-a închis și aproape toți oamenii din împrejurimi au rămas fără servicii. După care a urmat același scenariu ca în Moldova: cei în puteri și-au căutat de lucru în străinătate. Lovitura pentru tomeșteni a fost foarte grea, pentru că majoritatea munceau la fabrica de sticlă, iar zgomotul specic al acesteia încă e visat de mulți. Întreruperea lui a fost pentru zonă ca un infarct. Nu exagerez când spun asta. CONTINUAREA AICI 
Între timp, Moni a pictat câțiva stupi. Au ieșit superbi, sunt sigur că și albinele s-ar bucura. Iată câteva fotografii:Acești stupi nu existau dacă Daniil nu ar fi fost ajutat cu fonduri europene. Concret:

Sper ca într-o zi și Dumitru, și alți meșteri buni din Antonești să poată beneficia de fonduri europene ca să-și dezvolte visele, nu să umble după tot felul de hârtii prin cabinetele birocraților și să fie doar împiedicați. Pentru asta trebuie să votăm duminică. Duminica trecută am votat bine, duminica viitoare, sper, și mai bine. Doamne ajută!

No comments:

Post a Comment