Tuesday, March 24, 2020

Cazul Lavra Poceaiv sau o manipulare grosolană


Toată Moldova, iar mai apoi și România, că vorbim aceeași limbă, i-a înjurat și i-a făcut în toate felurile pe bieții oameni din raionul Ștefan Vodă care ar fi făcut un pelerinaj la Mănăstirea Poceaiv din Ucraina. Scriu despre acest caz pentru că ne privește pe toți, cei din Ștefan Vodă, e vorba de oameni pe care toți, înainte să gândească, îi suduie acum.

Fake news-urile și manipulările circulă și se umflă mult mai repede decât știrile adevărate. Într-adevăr, și eu, ascultând dările de seamă ale ministrei sănătății, dar și ale prim-ministrului, ale președintelui Dodon, i-am crezut: ce au în minte oamenii care se pornesc la mănăstiri în Ucraina după ce granița e închisă din cauza „covițului”, cum i se zice drăgălaș în Antonești?

Nu am putut să nu mă întreb imediat: dar oamenii ăștia, inconștienți cum sunt, nu au fost opriți la frontieră? Au trecut, ca pe vremuri, spre Italia, pe cărări ocolitoare și cu mită? Pentru că Ucraina își închisese granițele pe 16 martie, iar știrea cu „iresponsabilii” a fost dată pe 20. Mai mult, Dodon, care se declară mare credincios, a acuzat oamenii: „Iresponsabilitatea unora duce la majorarea cazurilor pe intern. Cazul plecării la Mănăstirea Poceaiv, dar și un alt caz despre petrecerea care a fost dată, după ce o femeie s-a întors din afara țării sunt exemple.”   

Te gândești că Dodon, cât și cei din Comisia lor naţională extraordinară de sănătate publică verifică datele înainte de-a da cu bâta-n oameni, dar nu. Din interviul unui doctor din Talmaza, aflăm că pelerinajul de la Mănăstirea Poceaiv a avut loc pe 8 martie! De-abia pe 8 martie  s-a anunțat oficial în Moldova despre primul caz de infectare cu „coviț”, la o femeie venită din Italia. Era vorba despre un caz de import.

Ce făcea Dodon în acele zile? Nu că ne-ar interesa foarte tare, dar să vedem cine vorbește despre responsabilitate și iresponsabilitate. Pe 7 martie, după-masă, el scria pe facebook: „La invitația Patriarhului Moscovei și a Întregii Rusii, Kiril, am asistat astăzi la sfînta liturghie oficiată de Patriarh la mănăstirea Acoperămîntului Maicii Domnului din Moscova care adăpostește moaștele Sfintei Matrona. (...) După serviciul divin, am discutat cu Preasfinția Sa Patriarhul Kiril. Am vorbit despre pacea civică din Moldova, despre apărarea Bisericii Ortodoxe împotriva atacurilor, despre susținerea familiei și promovarea valorilor tradiționale”. Deci Dodon e responsabil când pleacă să se împărtășească în Rusia, țară care avea îmbolnăviți de coviț încă din 31 ianuarie, iar oamenii din raionul nostru, plecați tot atunci sunt iresponsabili. Cum vine asta?

Tot pe 8 martie, la Chișinău, ca în fiecare 8 martie lumea era înnebunită: plin de vânzători de flori, barurile și restaurantele arhipline, un Marș al Solidarității în care feministele țipau că nu vor copii, nu vor nici familii. De Marș n-a zis nimeni că e o dovadă a iresponsabilității, dar de mersul la mănăstire – toți.

Cu toții au vorbit despre iresponsabilitate în cazul Poceaiv”, dar de fapt e vorba de manipulare urâtă, de fake news. Nu știu dacă ucrainenii se descurcă bine cu monitorizarea cazurilor, dar până acum am văzut că în regiunea Ternopil, unde e și mănăstirea Poceaiv, sunt 2 îmbolnăviri. În Ștefan Vodă – 9, iar autoritățile spun că au adus „covițul” din Ucraina, ceea ce e discutabil, nu știm cu ce rude de prin Rusia sau Italia s-au văzut înainte pe la chefuri. 

Nu-i mai înjurați pe oamenii din raionul nostru punându-le ștampila de “Poceaiv”, ca și cum am vorbi de o mare rușine! Oamenii nu au nici o vină că au mers la mănăstire în zi de sărbătoare, când încă nu se anunțase nici o măsură împotriva pericolului de coronavirus în Moldova și în Ucraina (unde era înregistrat un singur caz, de import). Că poate că era cazul de anunțat din timp, poate că da, dar și în acest caz iresponsabilitatea ar cădea pe umerii autorităților, nu a oamenilor.

Toată târășenia asta cu „iresponsabilitatea Poceaiv” vine de la oameni care fug ca dracul de biserică, la asta se rezumă. Iar acum gândiți-vă dacă mai e cazul să aruncați cu piatra.

Va trece și asta. Stați în case! Multă sănătate! 

  

No comments:

Post a Comment