Monday, March 2, 2020

Episcopul Basarabiei de Sud la Antonești

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud a fost pe 1 martie la Antonești, unde a slujit împreună cu Părintele Roman.


Episcopia Basarabiei de Sud: "În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, a Lăsatului sec de brânză, 01 Martie 2020, Preasfințitul Părinte #Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Antonești, Protopopiatul Ștefan Vodă.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop a săvârșit împreună cu Părintele Paroh Roman Bulai, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae din Antonești. La Sfânta Liturghie a participat și un număr impresionant de credincioși din localitate, dar și din împrejurimi.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, Preasfințitul Părinte Veniamin a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți.
"În această duminică a Lăsatului sec de brânză numită în calendarul bisericii și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la Sfânta Liturghie am ascultat un pasaj din Sfânta Evanghelie de la Matei în care suntem învățați cum trebuie să parcurgem calea postului pentru a ajunge cu multă bucurie și cu folos duhovnicesc la slăvitul praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Din textul Sfintei Evanghelii de astăzi se desprind mai multe învățături pe care vreau să le pun la inima Dumneavoastră acum la începutul Postului Mare.
Mai întâi să fim atenți la felul în care ne rugăm și condiția iertării ca rugăciunea să fie primită de Dumnezeu.

Sa nu limităm lucrarea și rugăciunea noastră la lucruri exteriaoare, ci să lucrăm cu smerenie la schimbarea și transformarea noastră interioară, să modelam chipul nostru după Chipul lui Adam cel nou.
Sa nu ne punem nădejdea în lucruri sau bunuri trecătoare pentru care ne ostenim cu mare trudă, ci să căutăm cele duhovnicești. Comorile pe care le strângem aici să nu ne îndepărteze de Dumnezeu, ci să ne fie prilej de apropiere de El. Zice Domnul, unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră. Să nu ne lipim inima de lucruri trecătoare, ci prin cele trecătoare să le procurăm pe cele veșnice.
Dumnezeu l-a alungat pe Adam din raiul desfătării și i-a spus că în sudoarea frunții lui își va agonisi hrana, iar femeia, prin nașterea de copii se va mântui, pentru că el a fost atras de lucrurile trecătoare, călcând porunca lui Dumnezeu. Vedeți, să aveți în minte cuvântul Domnului: "Acolo unde este comoara ta acolo este și inima ta". Aceste cuvinte sunt o realitate pe care o trăim, deoarece, noi ne îngrijim mai mult de cele necesare în lumea aceasta decât de sufletul nostru. Vă îndemn să vă faceți comoară la Dumnezeu, pentru că atunci mintea noastră va fi întotdeauna la Dumnezeu.

Urmează perioada Postului Mare, un post aspru, deoarece, acesta ne pregătește pentru Înviere și nu putem ajunge la Înviere fără osteneală. Postul trebuie să fie însoțit de multă osteneală. Postul adevărat este oprirea de la orice faptă rea care ne îndepărtează de Dumnezeu.
Domnul Hristos ne învață că atunci când postim să nu ne arătăm oamenilor că postim. Hristos ne cere să postim în interiorul nostru, deoarece, acest post, ne transformă, ne schimbă și ne înnoiește puterile duhovnicești, ne face să simțim cu adevărat bucuria trăirii cu Hristos.
Postul este ușor atunci când ne ocupăm mintea cu rugăciunea și petrecem timpul în smerenie. Când omul este smerit, când știe că trebuie să ierte, să iubească pe toți, dintr-o dată postul cel adevărat devine aducător de har, de bucurie și de mântuire.

Noi trebuie să iertăm și să iubim pe toți. Să lăsăm orice răutate, să căutăm să facem voia lui Dumnezeu pentru ca postul să fie cu bucurii și împliniri duhovnicești.
Oamenii care postesc sunt sănătoși, au o stare de bucurie și au chipurile luminoase.
În această perioadă a Postului Mare să rostiți rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, prin care noi cerem ca Dumnezeu să pășească de toate duhurile care ne depărtează de El, și să vină întru noi duhul adevărului care curăță inima noastră de păcate, de întinaciune și o pregătește ca să devină cămară a Duhului Sfânt în care să fie primit Fiul lui Dumnezeu care S-a întrupat pentru noi și a noastră mântuire.
Vă îndemn să vă spovediți, să ascultați de duhovnicul vostru și să vă spălați haina botezului cu lacrimile pocăinței. Să învățați pe copiii și nepoții dumneavoastră să postească, ca să poată avea cuget curat și inima trează pentru a mărturisi și păstra din generație în generație credința noastră ortodoxă".

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a citit Rugăciunea specială care se citește la începutul Postului Paștilor.
Totodată, pentru activitatea misionară desfășurată în cei 30 de ani de preoție, Preacucernicul Părinte Roman Bulai, a fost hirotesit protoiereu.
Mai apoi, Ierarhul i-a dăruit Părintelui Paroh Roman Bulai un set de carte liturgică pentru folosul în cultul divin și o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Dionisie.
Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop, cât și iconițe cu chipul Sfântului Ierarh Dionisie, canonizat anul trecut de Biserica Ortodoxă Română".

Text și fotografii preluate de pe pagina Episcopiei Basarabiei de Sud. 

Despre vizita Preasfințitului Părinte Veniamin la Antonești, Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române, a făcut un reportaj:




No comments:

Post a Comment