Monday, December 1, 2014

Din jurnalul lui Alexei Vakulovski, azi, da-n alţi ani


1 decembrie 2003
Jacques Chirac, preşedintele Franţei, are, oficial, un salariu anual de 81 mii 602 de euro.
            Profesorii francezi primesc salarii anuale de 28 mii de euro, de trei ori mai puţin decît şeful statului.
            Silvio Berlusconi, în Italia, este remunerat pentru funcţia de prim-ministru cu 93 mii 925 de euro pe an.
            Un profesor începător din Italia primeşte anual un salariu de peste 22 mii de euro, de patru ori mai puţin decît premierul.
            George Bush ridică lunar un salariu de 12 mii de dolari.
            Un profesor american, fără experienţă, are un salariu de patru ori mai mic decît al preşedintelui (3500 de dolari).
            Vl. Voronin are un salariu lunar de 7128 de lei. E. Ostapciuc şi V. Tarlev – 4 şi 5 mii de lei. Un pedagog începător din R. Moldova este remunerat cu 360 lei, adică de 20 de ori mai prost decît şeful statului.



 1 decembrie 2004
A murit A.P. (M.).
Era însurat cu o rusoaică, trăia în Smolensk. Toamna venea la casa părinţilor, strîngea roadele, făcea vin, le vindea şi pleca. Cu vreun an şi ceva în urmă veni fără maşină, se încuie în casă şi n-avea ochi să vadă pe cineva. Nu strînsese nici măcar strugurii din grădină. Hiberna. Nici boare de activitate. Apatic. Înrăit. Nepăsător. Măhălenii îi mai duceau cîte un codru de pîine, altfel ar fi murit demult.
În toamnă, cînd sănătatea lui se înrăutăţi evident, a fost Asea, medicul, la el. Au vrut să-l ducă la spital. A refuzat.
La înmormîntare a fost şi soţia lui, rusoaica.
Oamenii cred că au rezolvat problema: cică A. ar fi trăit cu fiica sa, Ira. A depravat-o. Cînd s-a aflat, feciorul său vitreg l-a bătut crunt; el a venit în sat fără maşină, fără bani şi se uita cu ochi de lup la oameni. Voia să se sinucidă, dar n-a avut puteri. Ira a născut un frate-fecior/soră-fiică? Cine ştie. A. s-a dus în Rusia după ce făcuse puşcărie. Îl bătuse pe tată-său şi acela muri peste o zi… 


1 decembrie 2005
Pentru a fi totdeauna în formă trebuie să ai lîngă tine un dușman puternic. Eu îl am. E în mine. Uneori devine chiar Eu.
            Cum să-l ţin la distanţă? 

No comments:

Post a Comment