Friday, January 16, 2015

Din jurnalul lui Alexei Vakulovski, azi, da-n alţi ani





16 ianuarie 2003
Badea Săvlian B. a devenit revoluţionar. O viaţă întreagă a fost un rob supus, iar acum e un răzvrătit. Oamenii rîdeau de el şi-l compătimeau că-i măritat. Că are doi şefi – soţia şi soacra -, că se teme de „şefi”, etc. Iar azi el taie punţile. Nu ascultă de nimeni. Se scoală dimineaţa, cinsteşte un urcior de vin şi face schimbările necesare în viaţă şi în lucruri:
- Gata, muieri parşive, a murit prostul cela de Săvlian. Aveţi de a face cu alt Săvlian. Cu mine! Eu vi-s popa şi cociorva!
Săvlian cel nou a ucis robul din el. Abia acum, cînd e pensionar. Dar mulţi îl duc cu ei în mormînt. Nici el nu ştiu cîte zile va fi cetăţean liber, căci cînd dezlegi cîinele care a stat ani de zile legat, tot lîngă cuşcă doarme.



16 ianuarie 2004
Am fost la Ionel, la nunta fiicei lui. A înjghebat o serată, după ce şi-au înregistrat căsătoria. Pe T., soacra cea mică, nici n-am zărit-o. E baptistă şi nu a dorit să ia parte la „destrăbălare”. Îmi amintesc că chefuia bine şi ea cu cîţiva ani în urmă împreună cu ceata ei de prietene. Acum e sfîntă. Dumnezeul ei i-a spus că la nunta fiicei să stea închisă într-o cameră alăturată. Rău îl înţelege pe Dumnezeu”.
***
În sfîrşit suntem şi noi primii. Citesc că R. Moldova e cel mai corupt stat de pe continent.



16 ianuarie 2005
Domnul Naftalină o suspecta pe d. N. că bea spirt la tovarăşa Nina. Cînd tov. N. a venit la dna N. dl. N. a început s-o certe. Ea l-a numit Michiduţă şi Lindină. Vai, Lindină! Asta n-a mai suportat domnul. I-a repezit nişte pumni unde s-a nimerit. Ea, tovarăşa, i-a tras o ciotcă-n cap. Soţul Ninei rîdea. El îşi altoieşte zilnic tovarăşa.
 

No comments:

Post a Comment